Pék

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 11

Képzés időtartama: 3 év

A szakképzésbe történő belépés feltételei: érettségi

(állami ösztöndíjjal támogatott képzés)

A szakma tevékenysége és munkaterület leírása:

A pék különböző eljárásokkal sütőipari termékeket készít. Ezeken belül készít például búza-, rozs-
vagy különleges kenyereket, zsemleféléket, kifliket és briósokat, kalácsokat, pogácsákat, illetve leveles termékeket. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét.
Előkészíti a nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A tésztákat érleli, majd fel-
dolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. A leggyakrabban kelesztéssel tésztalazítást végez,
majd a terméket különböző módon díszíti, utána megsüti. Különböző kelesztési eljárásokat alkalmaz. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel
látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-, baleset-, és
környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás